HO BUGT SEJLKLUB

Sådan passer jeg min klubjolle

Når du har fået tildelt en klubjolle er det vigtigt, at du passer godt på den. Klubjollerne skal holde i mange år, og den der skal overtage den efter dig, vil også gerne sejle i en pæn og god jolle. Derfor er her en kort gennemgang af hvordan du passer din klubjolle.

Forårsklargøring:
Når du får jollen udleveret, skal du kontrollere at alt er til stede og i orden. Jollen vaskes med sæbevand indvendigt og udvendigt. Når jollen er ren og tør, vokses og poleres den.
Før hver sejlads:
Når du rigger jollen til skal du se efter om alle dele på jollen er i orden, og i det hel taget være opmærksom på om der er skader. Hvis der er noget galt med jollen fortæller du det til en af trænerne eller en af ungdomslederne.
Pust luft i opdriftsmidlerne, så de er helt fyldte. Pas på ikke puste for meget luft i, da de derved nemt ødelægges. Husk at mastesikringen først må monteres og skødet gøres fast lige inden du sejler ud.
Efter hver sejlads:
Når du kommer ind skal du huske at afmontere mastesikringen og skødet. Når jollen kommer på land, skyller du sejl, mast, ror og sværd. Jollen skylles udvendigt og indvendigt. Er der kommet snavs på jollen, som du ikke kan fjerne med vand alene, vaskes jollen med sæbevand.
Husk også at se jollen efter, så småskader og manglende dele kan ordnes inden næste træningsaften. Hvis jollen har været væltet er det vigtigt at masten skylles grundigt indvendigt ved sprydsystemet, da der ellers sker kraftig korrosion og masten kan brække.
I løbet af sæsonen:
I løbet af sommeren, skal du 2 – 3 gange vaske jollen grundigt med sæbevand indvendigt og udvendigt. Når jollen er ren og tør, vokses og poleres den. Dette gør at jollen er mindre modtagelig for snavs, og derfor holder sig pænere og sejler hurtigere.
Jollen skal med til stævne:
Sørg for at alt er i orden og at alle dele kommer med. I magasinet er der poser til rig, ror og sværd. Sejlet må ikke rulles sammen hvis det er vådt. Hvis jollen skal pakkes efter en træningsaften, kan du undlade at skylle sejlet efter sejlads, hvis det ikke har været i saltvand.
Hvis der sker skader på jollen:
Hvis der sker skader på jolle eller dens udstyr, skal du straks give besked til en af trænerne eller den materialeansvarlige. Husk på, at det ikke helt kan undgås, at der komme skader på materiellet, også selv om man passer godt på det. Hvis skaden ikke er sket ved skødesløshed eller med vilje, er der ingen, der vil bebrejde dig for det.
Efterårsklargøring:
Når du afleverer jollen ved slutning af sæsonen, skal den være i samme stand som du modtog den i foråret. Sejlet skal skylles grundigt. Ror, sværd, mast, bom og sprydstage skylles grundigt. Jollen vaskes grundigt med sæbevand indvendigt og udvendigt.

Forældre politik

Det er målet, at nye forældre umiddelbart føler sig velkomne i klubben, samt at forældrene motiveres til aktivt at tage del i ungdomsarbejdet.

Der er en forudsætning for at ens børn kan sejle i Ho Bugt Sejlklub, at man som forældre er villig til at yde sin del af det frivillige arbejde for at få det hele til at løbe rundt. Det betyder, at man ikke bare kan melde sit barn ind og aflevere det til træning og derefter forvente, at klubben står for jollepasning, klargøring til sejlads, oprydning, stævnetransport mv.

Forældre vil derfor blive introduceret til relevante opgaver og det er ungdomsafdelingens målsætning, at alle forældre introduceres grundigt i rollen som ”sejlerforældre”, og på den måde kan medvirke til udviklingen i ungdomsarbejdet i Ho Bugt Sejlklub.

Ved hver træningsaften er der behov for at hjælpe sejlerne med at rigge jollerne til, sætte jollerne i vandet, holde strandvagt, hjælpe sejlerne på land igen efter sejlads, skylle udstyret og bære alt på plads, holde orden på pladsen, hente benzin til følgebåde, løbende vedligeholdelsesopgaver mm.

Ungdomsafdelingen udarbejder planer for hvem, der gør hvad, således man aldrig står alene med opgaverne. Man skriver sig på planen for ”strandvagt” og ”mad/kage”, som hænger på opslagstavlen i klubhuset.

Forældre som ønsker at involvere sig i trænergerning tilbydes nødvendige trænerkurser.

Det er kun forældre som er godkendt af en træner, som må føre klubbens følgebåde. Godkendelsen er mundtlig.

Der gives information til forældrene ved møde før sæsonstart og ved dennes afslutning, samt løbende i sæsonen på hjemmesiden og via mail. Man kan abonnere på nyheder på HBS hjemmesiden, således at man får en mail tilsendt med link til den aktuelle nyhed på hjemmesiden.

Forældre opgaver

Der er mange ting, der skal klares inden børnene kan komme på vandet og sejle. Derfor er det vigtigt at børnene bliver støttet og hjulpet af deres forældre. Instruktørerne vil være behjælpelige med råd og vejledning til forældre og børn. Her er en kort gennemgang af hvilke ting forældre kan hjælpe til med.

  1. Jollen vendes om ved to personer.
  2. Derefter hentes rig i magasinet og sættes ned gennem toften i mastefoden.
  3. Sprydet sættes, og strammes så det passer til vejret.
  4. Bomnedhalet sættes, så det er nogenlunde stramt, men dog så det er lidt løst når man tager bommen ned mod hjørnet på essingen i jollens agter.
  5. Dernæst hentes ror og sværd i magasinet og lægges ned i jollen (det kan sejlerne selv gøre).
  6. Det sikres, at øse og evt. padle er bundet godt fast i jollen.
  7. Så er jollen tilrigget og klar til at komme i vandet.
  8. Husk at tage redningsvest på!
  9. Jollen løftes over på en jolletrailer og trækkes ned til rampen.
  10. Jollen holdes i mast eller essing, mens sejleren sætter sig ned i båden, sætter skødet i hanefoden og får ror og sværd monteret. Der er vigtigt at jollen ikke banker mod rampen, da glasfiberen tager skade ved slag.
  11. Når jollen ligger i strandkanten eller i vandet monteres mastesikringen. Mastesikringen sikrer at masten ikke ryger op af mastefoden under kæntring og derved ødelægger toften.
  12. Når sejleren er klar, skubbes jollen forsigtigt væk fra stranden.
  13. Mens sejlerne er på vandet, er der strandvagt. Strandvagtens opgave er at hjælpe sejlere, som komme tidligere ind og som kommunikationsled i evt. nødsituation. Vagten går på skift mellem forældrene.

  14. Når sejlerne komme ind igen, tages imod jollen. Mastesikringen afmonteres, skødet tages af, ror og sværd lægges i jollen under den agterste pude, og jollen løftes op på jolletrailer, og køres op på pladsen, hvor den skylles og lægges på plads.
  15. Øvrigt udstyr skylles og hænges på plads.
  16. Det er desuden forældrenes pligt at sørge for, at børnene er forsvarligt klædt på, dvs. iført redningsvest og ordentligt sejlertøj / våddragt og vådsko.
  17. Sejl klubben har et begrænset udvalg af våddragter og redningsveste til udlån for nybegyndere.
  18. Maj 2019